EHBO-tips/kwallensteek

Een kwallensteek

EHBO-tip bij een kwallensteek
KWALLENSTEEK
Wat zie je?
Een kwallensteek geeft lichte verschijnselen zoals rode huid, pijn, branderig gevoel, hevige jeuk, zwelling.
Maar ook zie je soms ernstige verschijnselen en komen mogelijk misselijkheid, duizeligheid, braken, verwardheid en mogelijk zelfs bewusteloosheid of shock voor.

EERSTE HULP :

Om de pijn te verzachten houd je de huid nat en spoel je met zeewater of zo heet mogelijk kraanwater (maximaal 45 graden Celsius. Pas op voor verbranding!).
Als je geen heet water hebt of geschikt zeewater, gebruik dan een coldpack om te koelen. Normaal gesproken gaat de pijn vanzelf over en zakt de pijn binnen een kwartiertje weg.

Je mag niet wrijven met zand of een handdoek, ondanks dat het vaak erg jeukt.
En gebruik geen azijn bij kwallen uit de Noordzee, dat maakt de pijn erger. ALLEEN bij tropische kwallen kan azijn levensreddend zijn.
Hou het slachtoffer in de gaten en bel 1-1-2 bij ernstige verschijnselen (zie hierboven).

Laat je kind de kwallen niet aanraken, en ga maar niet zwemmen als er veel kwallen in zee zijn.

Over kwallen

  • Oostenwind

    Juist bij oostenwind spoelen er vaak veel kwallen aan op het strand. De wind blaast dan van het land naar de zee. De bovenste laag van de zee stroomt van de kust af. De onderste laag water wordt naar het strand toe gezogen. In die onderste laag kunnen grote groepen kwallen voorkomen. En zo kunnen zij op het strand aanspoelen.

  • Blauwe haarkwal en kompaskwal

    In de Noordzee komen diverse kwallen voor, waarvan vooral de blauwe haarkwal en de kompaskwal voor de meeste kwallensteken zorgen.

  • De striemer

    De blauwe haarkwal heeft veel tentakels (met netelcellen) die wel 1 meter lang kunnen worden. Daarom wordt deze kwal ook wel de striemer genoemd.

  • Wanneer steekt een kwal?

    Alleen aanraking is al genoeg om een steek op te lopen. Ook aangespoelde kwallen kunnen nog leven en dus prikken. In de tentakels van de kwal zitten gifkliertjes met holle naalden. Bij contact met de huid spuit het kliertje het gif in je lichaam.