EHBO-tips/zonverbranding

In de zon of uit de zon?

Dagje strand met de kinderen: pas op voor een zonverbranding
ZONVERBRANDING
Een heerlijk dagje naar het strand kan als je niet oppast, heel naar uitpakken. Afhankelijk van de kracht van de zon en de mate van bescherming kan je huid in meer of mindere mate verbranden.

Wat zie je?
Pijn, rode huid, soms met blaren, koorts, misselijkheid, hartkloppingen, hoofdpijn.

EERSTE HULP:

Een rode en pijnlijke huid (zonder blaren) is oppervlakkig verbrand. Koel de huid met lauw stromend water, gedurende minimaal 10 minuten (onder de douche, in een badje of met een natte washand). Niet met koud water en pas op voor onderkoeling!

Vervolgens kan je de huid insmeren met een lekkere aftersun en dit regelmatig herhalen. Het is niet nodig om naar de dokter te gaan, maar hou het wel in de gaten! Mocht je koorts krijgen en je ziek gaan voelen, ga dan toch langs de huisarts.

Bij ernstige zonnebrand (een gedeeltelijk verbranding van de huid) ontstaan er blaren en zwelling, en soms ook koorts, misselijkheid, hartkloppingen en hoofdpijn. Allereerst ga je koelen met lauw stromend water en dan uiteraard wel naar de dokter gaan. Laat de blaren in elk geval heel en dek ze zo schoon mogelijk en losjes af.

Over een zonverbranding bij kinderen

  • Tussen 12.00 en 15.00 uur

    Natuurlijk denk je eraan om je kleine kind goed in te smeren met een goede zonnebrandcrème voor kinderen, en dit regelmatig te herhalen. Verder laat je hem niet te lang in de zon spelen, en zeker niet tijdens de heetste uren (tussen 12.00 en 15.00 uur).

  • Baby's

    Baby’s tot een half jaar hou je zelfs helemaal uit de zon. Zet je baby lekker in de schaduw van een parasol (hou de stand van de zon in de gaten). Je denkt verder natuurlijk ook aan een hoedje of petje voor je jonge kind. Donkere kleuren beschermen beter dan lichte kleuren.

  • Zonkracht

    Meer uitleg over de kracht van de zon vind je op de website van het KNMI. Zie onderstaande link *.