EHBO-tips/vallen uit de boom

Vallen uit een boom (grote hoogte) met risico op hoogenergetisch trauma

VALLEN UIT EEN BOOM (of van een andere grote hoogte)

EERSTE HULP:
Blijf rustig en controleer als eerste of het slachtoffer bij bewustzijn is of niet. Reageert hij op aanraken en aanroepen?

Zo ja:

– Het slachtoffer is bij bewustzijn (hij reageert op aanraken en aanroepen):
Laat hem vooral liggen zoals hij ligt. Probeer hem gerust te stellen zodat hij stil blijft liggen en houd zijn hoofd onbeweeglijk vast. Dan kan je uitzoeken of hij gewond is, of hij pijn heeft, of hij zijn armen en benen nog kan bewegen, etc.
Observeer kleine kinderen goed. Zij kunnen het je immers niet goed vertellen.
Lijkt alles in orde dan laat je hem zelf gaan zitten.

Vertrouw je het niet, laat hem dan liggen en bel 1-1-2. Dit doe je in elk geval bij de volgende verschijnselen:

  • als het slachtoffer last heeft van pijn in zijn rug
  • of tintelingen in armen en/of benen
  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • misselijkheid
  • vergeetachtigheid
  • een epileptische aanval na de val.

Bel je huisarts als het slachtoffer een paar uur NA het ongeval toch nog last krijgt (hij herinnert zich het ongeluk niet meer, kan zich niet goed concentreren, verdraagt geen fel licht of harde geluiden).

Zo nee:

– Het slachtoffer is bewusteloos (hij reageert niet):
Bel 1-1-2 (of laat bellen) en geef door dat je belt voor een iemand van zoveel jaar die is gevallen. En dat hij niet reageert op aanraken en aanroepen.

Controleer de ademhaling, met toepassing van de kinlift: hand op voorhoofd, twee vingers van andere hand onder de kin, hoofd wat naar achteren gekanteld en kin omhoog getrokken. Dit alles doe je uiteraard héél voorzichtig.
Kijk, voel en luister dan gelijktijdig naar een normale ademhaling. Is de ademhaling normaal handhaaf dan de kinlift, tenzij je merkt dat het slachtoffer moet braken, of dat er bloed of veel speeksel in zijn mond is. Draai hem dan op zijn zij. En zorg ervoor dat hij niet terug kan draaien op zijn rug of doordraaien op zijn buik (stabiele zijligging).

Over vallen uit een boom (of klimrek of iets dergelijks):

Kinderen klimmen en klauteren graag in en op (omgevallen) bomen in het bos, in de speeltuin, of gewoon in huis of in de tuin. Als het mis gaat en het kind inderdaad ergens van af valt kan hij allerlei letsels hebben: een botbreuk, wervelletsel, kneuzing of verstuiking, hersenschudding of hersenkneuzing, schedelletsel, schaafwond of bloeding.
Dit geldt ook voor volwassenen die van een grote hoogte vallen (van een ladder, steiger of muur bijvoorbeeld).

Tweemaal eigen lichaamslengte

Bij vallen van een hoogte vanaf tweemaal de eigen lichaamslengte moet je rekening houden met wervelletsel in nek of rug. Bij een hoofdwond moet je ook rekening houden met nek- of wervelletsel, tot het tegendeel is bewezen.
Beweging kan het letsel aanzienlijk verergeren (er bestaat risico op verlamming en andere uitvalverschijnselen).
Wees hiervan bewust, blijf zelf zo rustig als je maar kan, laat het slachtoffer vooral liggen en stel hem gerust zodat hij stil blijft liggen.
Onderzoek dan wat hij mankeert en schakel zo nodig professionele hulp (1-1-2 of huisarts) in.