In aanraking met de berenklauw
BERENKLAUW
Symptomen die je kan verwachten als je in aanraking bent gekomen met het sap van deze plant (en daarna in de zon bent geweest): rode jeukende vlekken op de huid, gevolgd door blaren en zwelling. Pijn en irritatie als het sap in de ogen is gekomen.
EERSTE HULP:
Spoel met veel water als je toch in contact bent gekomen met het sap van de (reuzen)berenklauw.
Bescherm de aangedane huid tegen zonlicht; doe dit minstens een week lang.
Ga naar de huisarts bij blaren en in het geval er sap in het oog is gekomen.
Over de berenklauw
2 soorten
In Nederland komen twee soorten voor: de gewone berenklauw (90 cm tot 2 meter hoog), en de reuzenberenklauw (tot wel 4 meter hoog).Het sap van de gewone berenklauw kan ontstekingen op de huid veroorzaken, en het sap van de reuzenberenklauw kan ernstige blaren of blijvende blindheid veroorzaken. Vooral de reuzenberenklauw is dus echt een gevaarlijke plant.
Gevoelig voor zonlicht
Als het sap van de reuzenberenklauw op de huid komt maakt dat de huid gevoelig voor zonlicht.Er komen dan na 24 uur rode jeukende vlekken op de huid, gevolgd door zwellingen en blaren (die lijken op brandblaren). Het duurt lang, vaak wel twee weken voordat dit is genezen, en de huid verkleurt bruin als litteken.
Blindheid
Als het sap in de ogen is gekomen bestaat het risico van blijvende blindheid.
Geen contact
Voorkom daarom contact met de reuzenberenklauw. Raak hem niet aan of trek beschermende kleding aan (lange mouwen, lange broek, handschoenen aan, eventueel een veiligheidsbril op) als dit toch noodzakelijk is.