EHBO-tips/eikenprocessierups

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen grote problemen geven
EIKENPROCESSIERUPS
Symptomen die je kan verwachten als je in aanraking bent gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups: jeuk en rode huiduitslag op de huid; ademhalingsklachten en longontsteking bij inademen; oogklachten.

EERSTE HULP:

Niet wrijven of krabben als je brandharen op je huid of in je ogen hebt gekregen. Je moet de huid of de ogen wel goed spoelen met water. Je kan ook de huid met een stukje plakband ‘strippen’, de brandharen blijven plakken aan het plakband.
Was de kleren die je aan had, het liefst op 60 graden, en met een dubbele portie wasmiddel.

Met een zachte crème, met menthol bijvoorbeeld, kan je de geïrriteerde huid verlichting geven.
De klachten gaan binnen twee weken vanzelf over, maar bij ernstige klachten, vooral in de ademhaling en de ogen, neem je contact op met je huisarts.

VOORKOM CONTACT MET DE BRANDHAREN
Raak nooit de rupsen aan, en laat een nest in jouw tuin verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf.
Loop zo min mogelijk langs eiken met nesten en rupsen. Bedek je armen, benen en hals als je toch langs aangetaste eiken moet lopen of fietsen.
Woon je vlakbij eiken met eikenprocessierupsen? Probeer dan te voorkomen dat brandharen je huis kunnen binnenwaaien. Hou de zandbak afgedekt, en laat geen speelgoed buiten liggen.

Denk eraan dat brandharen heel lang actief kunnen blijven: het kan wel 6 tot 8 jaar duren voordat een plek waar eikenprocessierupsen waren weer helemaal schoon is.

Over de eikenprocessierups:

  • De eikenprocessierupsen leven op en van eiken. De dikke spinseldraad langs de stam van de eik, waarlangs zij ’s nachts naar boven lopen naar de eikenbladeren, is een duidelijke aanwijzing voor de aanwezigheid van de eikenprocessierups.Daarnaast kan je op de eik of in de grond voor de eik nesten vinden waarin de rupsen vervellen en zich overdag verschuilen.

  • Van mei tot augustus kunnen mensen veel last hebben van de brandharen van de eikenprocessierups. Je herkent deze rups aan de opvallende lange en witte haren. Daarnaast hebben de rupsen die al enkele keren verveld hebben, zeer kleine brandharen met weerhaakjes.

  • De brandharen worden verspreid door de lucht. Als ze op de huid komen zetten ze zich met de weerhaakjes vast. Dit veroorzaakt jeuk en rode huiduitslag. Als ze worden ingeademd veroorzaken ze ademhalingsproblemen of een longontsteking, en als ze in de ogen terecht komen geven ze oogklachten.