EHBO-tips/letsel aan de enkel

EHBO-tip: letsel aan de enkel
LETSEL AAN DE ENKEL
Symptomen: pijn, niet meer goed kunnen bewegen of belasten, zwelling, blauwe verkleuring (na enige tijd)

EERSTE HULP :

Probeer vast te stellen of het om een botbreuk of verstuiking gaat. Dit doe je door vragen te stellen en te observeren.

 • Is beweging nog mogelijk?
 • Staat de enkel of het been nog recht?
 • Heb je een kraak gehoord?

Als ‘ja’ het antwoord is op de eerste twee vragen (en er geen krakende geluid is gehoord), dan denken we eerder aan een verstuiking of kneuzing en niet aan een botbreuk.

Handelen bij verstuiking of kneuzing:
Start dan met de behandeling: schoen uit laten doen, door het slachtoffer zelf (lukt dit niet, knip dan de schoenveters los en laat de schoen aan), en ga koelen met ijs of een coldpack gedurende 10-20 minuten.
Neem als je gaat wandelen voor de zekerheid een instant koud kompres mee (bijvoorbeeld van Heltiq). Dat is door er stevig op te duwen meteen ijskoud en klaar voor gebruik. Leg na het koelen, als het slachtoffer het wil, een drukverband aan.
Als de pijn erger wordt tijdens het koelen, stop dan meteen. Mogelijk is er dan toch sprake van een botbreuk.

Handelen bij botbreuk:
Bij een breuk van voet of enkel kan je het slachtoffer meestal nog wel zelf naar de huisartsenpost of het ziekenhuis brengen. Bel 1-1-2 als dit niet mogelijk is of als het slachtoffer heel veel pijn heeft.
Probeer de enkel bij het vervoer zo min mogelijk te bewegen en zeker niet te belasten.

 

Over letsel aan de enkel

 
 • Oorzaken

  Takken en kuilen of een onverwachte steen op het zandpad tijdens een wandeling, springen over een boomstam in het bos, een partijtje voetbal:het kan zomaar gebeuren dat je struikelt of valt of dat je tegen je enkel wordt geschopt.

 • Resultaat?

  Het doet flink pijn, je kan niet meer op je been staan of lopen, de enkel wordt erg dik. Is hij nou gebroken of verstuikt?

 • Gebroken enkel

  Bij een breuk is het bot gebroken waardoor er bloedverlies is. Ook kunnen omringende weefsels zoals bloedvaten, zenuwen, spieren en pezen zijn beschadigd. Soms is er ook een wond (open botbreuk) waarbij ook het bot zichtbaar kan zijn.

 • Verstuikte enkel

  Bij een verstuiking is de huid heel en het bot niet gebroken, maar wel zijn de banden en het kapsel van het gewricht uitgerekt of gescheurd.