EHBO-tips/snijwond aan een teen

Blote voeten op het strand
SNIJWOND AAN EEN TEEN
Symptomen: pijn, sneetje, bloedend wondje

EERSTE HULP :
Als het wondje nog bloedt druk het dan een tijdje goed dicht met een steriel gaasje of schone doek. Als er veel zand op de voet zit spoel je dit er eerst even af met schoon leidingwater. Neem daarom altijd een flesje water kraanwater mee.

Je ontsmet de omgeving van de wond met een desinfectans. Gebruik daarvoor betadine jodium of anders sterilon (niet op of in de wond).

Als de plek van de wond en rondom de wond goed droog is kan je een pleister plakken op de voet of teen. Je kan ook de wond afdekken met een steriel gaas en zwachteltje.

Als de wond groter is dan 1 cm en/of erg diep is, moet hij door een dokter worden behandeld en mogelijk gehecht. In dat geval spoel je alleen even het zand eraf en dek je de wond steriel of zo schoon mogelijk af.
Denk erom: je mag NIET desinfecteren als je nog naar de huisarts moet gaan! Zeker als je betadine jodium gebruikt. Omdat dat een bruinrode verkleuring geeft op de huid, is de wond niet meer zo makkelijk te beoordelen door de arts.

Voorkomen van een snijwond aan een teen

Kleine ongevallen met kinderen zijn niet altijd te voorkomen. Maar je kan het risico wel een stukje kleiner maken.
Pas op voor scherpe schelpen zoals scheermesjes, want die zorgen nogal eens voor snijwondjes in de voet, in of tussen de tenen.
Draag daarom slippers, sandalen of waterschoenen op het strand.
En natuurlijk voorzichtig zijn met die scherpe metalen scheppen. Ook daar gebeuren regelmatig vervelende ongevallen mee.