EHBO-tips/wespensteek

Pas op voor een wespensteek in de mond of keel als je buiten eet

WESPENSTEEK

Wat zie je?
Er ontstaat een rode bult waar het insect heeft gestoken. Dit kan erg jeuken en pijn doen. Soms komt er een flinke zwelling, soms ook vlekken en/of dikke oogleden. Dan is er een allergische reactie op de wespensteek.
Als de wesp in mond of keel heeft gestoken, zwellen de tong en de slijmvliezen in de luchtweg op en ontstaan ademhalingsproblemen. Het slachtoffer krijgt het dan benauwd.

EERSTE HULP:
Koel de steekplaats met een koude natte doek of met een coldpack (10 minuten). Als de plek waarop is gestoken erg dik wordt, bij het ontstaan van vlekken en/of dikke oogleden, ga dan naar de huisarts.

Bij een steek in de mond of keel bel je 1-1-2, of je brengt het slachtoffer direct naar een ziekenhuis. Je kan dan vaak wel koelen aan de buitenkant van de keel met een ijsklontje of coldpack.

Bij een steek in een vinger en als het slachtoffer een ring draagt, moet de ring af.

Het uitzuigen met een vacuümpompje (zoals de Aspivenin) helpt vaak wel tegen de jeuk, maar als je allergisch bent wordt de overgevoeligheidsreactie niet veel minder erg.
Bel altijd 1-1-2 bij een sterke overgevoeligheidsreactie.
Het uitzuigen met de mond wordt afgeraden. Het kan zijn dat degene die dat doet, zelf allergisch reageert!

Over wespensteken:
Wespen komen af op zoetigheid. Pas daarom op met etenswaren. Zorg dat er geen insecten bij kunnen komen! Denk daarbij ook en vooral aan broodjes of geopende blikjes frisdrank. Als een wesp daarin kruipt en in de mond terecht komt kan hij in de tong of de mond steken. Het risico is dan dat de tong of slijmvliezen gaan opzwellen en de ademhaling belemmeren. Bel in zo’n geval 1-1-2.

Feature Headline

  • Zoetigheid

    Wespen komen af op zoete etenswaren. Pas daarom op met zoet eten of drinken. Zorg dat er geen insecten bij kunnen komen. Denk daarbij vooral aan broodjes en geopende blikjes of flesjes frisdrank.

  • Bijensteek

    Een bij steekt uit zelfverdediging en laat daarbij zijn angel achter. Met een pincet of met je nagel kan je de angel verwijderen.

  • Meerdere steken

    Als een jong kind onder de 3 jaar meerdere keren is gestoken, schakel dan de huisarts in.