7 tips voor een onbezorgd dagje strand

Een gezellig dagje strand met de kinderen? 
Niks leukers dan lekker pootjebaden of kliederen met zand en water en een fantastisch zandkasteel bouwen.
Maar soms gaat het even mis en heeft je kind hulp nodig.

Lees hier 7 EHBO-tips over hoe je vaak voorkomende strandongevallen met kleine kinderen vóór kan zijn.

1) Zonverbranding
 Natuurlijk denk je eraan om je kindje goed in te smeren met een goede zonnebrandcrème voor kinderen, en dit regelmatig te herhalen. Verder laat je hem niet te lang in de zon spelen, zeker niet tijdens de heetste uren (tussen 12.00 en 15.00 uur), en baby’s tot een half jaar hou je zelfs helemaal uit de zon. Zet je baby lekker in de schaduw van een parasol.
Je denkt verder natuurlijk ook aan een hoedje of petje voor je jonge kinderen.
En toch kan dan het tere huidje nog verbranden (al merk je dat vaak wat later, als je al thuis bent).
Eerste Hulp:
Een rode en pijnlijke huid (zonder blaren) is eerstegraads verbrand. Koel de huid met lauw stromend water, gedurende minimaal 10 minuten (onder de douche, in het badje of met een natte washand). Niet met koud water en pas op voor onderkoeling!
Vervolgens insmeren met een lekkere aftersun en dit regelmatig herhalen. Het is niet nodig om naar de dokter te gaan, maar hou je kindje wel in de gaten!
Bij ernstige zonnebrand ontstaan er blaren en zwelling, en soms ook koorts, misselijkheid, hartkloppingen en hoofdpijn. Allereerst koelen met lauw stromend water en dan uiteraard wel naar de dokter gaan! Laat de blaren in elk geval heel en dek ze zo schoon mogelijk en losjes af.
2) Oververhitting
Om te voorkomen dat je kindje oververhit raakt kleed je je kindje niet te warm aan op een hete dag.
Je zet hem wel een hoedje of petje op want bij een te lange blootstelling aan de zon (vooral van het hoofd en de nek) kan het kind een zonnesteek oplopen. Kinderen (plus ouderen en mensen met een kaal hoofd) zijn hier extra gevoelig voor.
Verder zorg je ervoor dat je kindje voldoende drinkt.
Als het kind het heel warm heeft, en daarbij een tekort aan vocht door veel transpireren en te weinig drinken kan hij last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
De huid kan rood en warm zijn, of juist bleek en klam.

Eerste Hulp:
Breng het kind op een koele plaats en laat hem wat koels drinken, bij voorkeur een sportdrankje zoals AA Isotone, Aquarius, Extran of Isostar (dit hangt natuurlijk wel af van de leeftijd van het kind. Het voordeel van de genoemde drankjes is dat ze water, zouten en mineralen bevatten in dezelfde verhouding als die van je lichaam waardoor ze snel worden opgenomen door maag en darmen).
Doe overbodige kleren uit.
Hou goed in de gaten hoe het met je kind gaat. 
Als hij niet opknapt bel dan 1-1-2.

3) Splinter
Zorg ervoor dat je kind schoenen of slippers aan heeft bij het lopen op de houten strandvlonders. Anders is het risico groot dat ze een splinter in de voet of teen oplopen.

Eerste Hulp:
Als de splinter goed zichtbaar is en een stukje uitsteekt, pak dan een splinterpincet (met smalle punten). Pak de splinter zo dicht mogelijk op de huid  vast en trek hem in de lengterichting uit de huid. Ontsmet dan de huid en plak er een pleister op.

Zit de splinter helemaal in of onder de huid, blijf er dan van af en ga met het kind naar de huisarts!

4) Snijwond in een teen
Pas op voor scherpe schelpen zoals scheermesjes, want die zorgen nogal eens voor snijwondjes in de voet, of in of tussen de tenen.
De snijwond is meestal niet heel groot maar kan wel even flink bloeden Vaak kun je die zelf behandelen en hoef je er niet mee naar de dokter.

Eerste Hulp:
Als het wondje nog bloedt druk het dan een tijdje goed dicht met een steriel gaasje of schone doek. Als er veel zand op de voet zit spoel je dit er eerst even af met schoon leidingwater (neem altijd een flesje water mee!).
Ontsmet de omgeving van de wond met een desinfectans zoals sterilon (niet op of in de wond!).
Maak dan de plek van de wond en rondom de wond goed droog en plak een pleister op de voet of teen, of dek de wond af met een steriel gaas en zwachteltje.

 Als de wond groter is dan 1 cm en/of erg diep is, moet hij door een dokter worden behandeld en mogelijk gehecht. In dat geval alleen even het zand afspoelen en steriel of zo schoon mogelijk afdekken.
Denk erom: niet desinfecteren als je nog naar de huisarts moet gaan!

5) Kwallensteek
Bij oostenwind spoelen er vaak veel kwallen aan op het strand. Laat je kind de kwallen niet aanraken, en ga maar niet zwemmen als er veel kwallen in zee zijn.

Een aanraking van een kwal kan namelijk lichte of ernstige verschijnselen veroorzaken. Lichte verschijnselen zijn rode huid, pijn, hevige jeuk, zwelling.
Ernstige verschijnselen zijn dat het kind misselijk en duizelig is, moet braken, verward raakt en mogelijk zelfs bewusteloos of in shock raakt.

Eerste Hulp:
Om de pijn te verzachten spoel je de huid bij voorkeur met zeewater of zo heet mogelijk kraanwater (pas daarbij op voor verbranding!!).
Gebruik anders eventueel een coldpack.
Vooral niet wrijven met zand of een handdoek, geen azijn, dat allemaal maakt de pijn erger. ALLEEN bij tropische kwallen kan azijn verlichting brengen!
Hou het kind in de gaten en bel 1-1-2 bij ernstige verschijnselen.

6) Wespensteek
Wespen komen af op zoetigheid. Pas daarom op met etenswaren. Zorg dat er geen insecten bij kunnen komen! Denk daarbij ook aan broodjes of geopende blikjes frisdrank. Als een wesp daarin kruipt en in de mond terecht komt kan hij in de tong of de mond steken. Het risico is dan dat de tong of slijmvliezen gaan opzwellen en de ademhaling belemmeren.

Eerste Hulp:
Koel de steekplaats met een koude natte doek of met een coldpack. Als de plek waarop is gestoken erg dik wordt, ga dan naar de huisarts.
Bij een steek in een vinger en als het slachtoffer een ring draagt, moet de ring af.

Bij een steek in de mond of keel bel je 1-1-2. Je kan dan vaak wel koelen aan de buitenkant van de keel met een ijsklontje of coldpack.

Het uitzuigen met een vacuümpompje (zoals de Aspivenin) helpt bij sommige mensen wel tegen de jeuk, maar een overgevoeligheidsreactie wordt in het algemeen niet veel minder erg.

Bel altijd 1-1-2 bij een sterke overgevoeligheidsreactie.

7) Zand in het oog
Lekker spelen met zand is natuurlijk geweldig. Maar hoe kan je proberen te voorkomen dat er zand in de ogen komt?
Een paar tips:

  • laat de kinderen in elk geval niet met zand gooien naar elkaar;
  • neem een paar grote handdoeken of kleden mee om op te zitten;
  • klop de handdoeken uit op een plek waar niemand er last van heeft (let op de windrichting!);
  • droog de handjes van jonge kindjes snel af zodat er geen zand aan blijft plakken.

Eerste Hulp:
En als er dan toch zand in een oog komt? Zorg ervoor dat het kind niet in zijn oog wrijft!
Probeer het zand eruit te spoelen (met een oogdouche of flesje schoon kraanwater). Let er bij het spoelen op dat er niets in het andere oog kan komen.
Het kan ook zijn dat het vuiltje vanzelf uit het oog spoelt doordat het oog erg gaat tranen.

Je mag alleen proberen om een vuiltje uit het oog te verwijderen als het op het wit van het oog zit. Anders meteen naar de dokter gaan. Een kapje over het oog kan onderweg helpen om het kind niet te laten wrijven in zijn oog.

Dit zijn de 7 EHBO-tips voor een onbezorgde stranddag!
Je ziet, met een goede voorbereiding kan je een hoop narigheid voorkomen 🙂

Bronvermelding:

Comments 1

  1. Met deze tips voor ehbo op het strand kun je aankomen. Twee zomers geleden is mijn dochtertje door een wesp gestoken. De paniek die er ontstond was uiteindelijk groter dan het letsel. Ze is gelukkig niet allergisch. Het heeft haar een gezonde angst voor wespen opgeleverd en is nu zelf erg alert op frisdrank en zoetigheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.